Oferta edukacyjna: Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego im. M. Skłodowskiej – Curie w Pionkach -Technikum
Kontakt
Adres |
Pionki Aleja Jana Pawła II 7
26-670 Pionki |
---|---|
Telefon | 486121524 |
Adres e-mail | ckziu.pionki@gmail.com |
Oferta
Typy oddziałów | Oddział ogólnodostępny |
---|---|
Oddziały rekrutacyjne
1mT - technik mechanik
Technik mechanik
to zawód w którym uczeń nabywa teoretyczne i praktyczne przygotowanie do zawodu mechanika - obsługi nowoczesnych maszyn i urządzeń oraz do wykonywania prac projektowych, produkcyjnych oraz remontowo – instalacyjnych maszyn i urządzeń technicznych. W trakcie nauki zdobędzie ponadto umiejętności użytkowania narzędzi do komputerowego wspomagania przygotowania produkcji w ramach zajęć w pracowni komputerowej wyposażonej w oprogramowanie wspierające procesy kreślenia i projektowania.
W trakcie edukacji szkolnej uczeń po zdaniu egzaminów zdobywa dwie kwalifikacje zawodowe potwierdzone certyfikatem:
MEC.08
Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi
MEC.09
Organizacja i nadzorowanie procesów produkcji maszyn i urządzeń
Przygotowanie do studiów | Politechniczne, Matematyczne |
---|---|
Przedmioty rozszerzone | Matematyka, Język angielski |
Oceny z przedmiotów dodatkowych | Język angielski, Informatyka |
Język obcy I | Język angielski |
Język obcy II * | Język niemiecki |
1lT - technik logistyk
Technik logistyk
zajmuje się planowaniem, organizowaniem, kierowaniem i kontrolowaniem przemieszczania towarów od producenta do konsumenta oraz wykorzystaniem informacji płynących z rynku w celu optymalizacji korzyści wynikających z wymiany towarowej dla wszystkich uczestników tej wymiany. Technik logistyk powinien dostarczyć towar zgodnie z zamówieniem klienta oraz optymalizować koszty, aby właściwie prowadzić współpracę z klientami. Do podstawowych zadań należy również wybór procedury zakupów oraz wybór dostawców i towarów. Technik logistyk analizuje stan zakupów i nimi zarządza, obsługuje zamówienia i organizuje transport, wykorzystując w tym celu systemy informatyczne. Aby realizować stawiane przed nim zadania, musi posiadać szeroką wiedzę z zakresu planowania, finansów, marketingu, transportu i dystrybucji, analizy finansowej i ekonomicznej oraz prawa krajowego i międzynarodowego w zakresie objętym jego działaniem.
W trakcie edukacji szkolnej uczeń po zdaniu egzaminów zdobywa dwie kwalifikacje zawodowe potwierdzone certyfikatem:
SPL.01 Obsługa magazynów
SPL.04 Organizacja transportu
Przygotowanie do studiów | Ekonomiczne |
---|---|
Przedmioty rozszerzone | Matematyka, Język angielski |
Oceny z przedmiotów dodatkowych | Geografia, Język angielski |
Język obcy I | Język angielski |
Język obcy II * | Język niemiecki |
1gT- technik grafiki i poligrafii cyfrowej
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej
zajmuje się przygotowywaniem materiałów do drukowania. Obsługuje różnego rodzaju programy graficzne oraz typowe programy do składu komputerowego. Z dostarczonych materiałów w postaci tekstu, wykresów, fotografii, tabel wykonuje za pomocą sprzętu komputerowego obróbkę materiałów graficznych. Wykonuje oraz publikuje internetowe projekty multimedialne w tym bannery, buttony oraz strony internetowe. Technik grafiki i poligrafii cyfrowej jest obecny niemal w każdej agencji reklamowej, we wszystkich firmach wydawniczych oraz drukarniach cyfrowych. Od jego umiejętności zależy bowiem ostateczny wygląd bannerów internetowych, design stron internetowych, ulotek, gazet, czasopism kolorowych oraz książek.
W trakcie edukacji szkolnej uczeń po zdaniu egzaminów zdobywa dwie kwalifikacje zawodowe potwierdzone certyfikatem:
PGF. 04 Przygotowywanie oraz
wykonywanie prac graficznych i publikacji cyfrowych
PGF. 05 Drukowanie cyfrowe i obróbka druków
Przygotowanie do studiów | Politechniczne, Informatyczne |
---|---|
Przedmioty rozszerzone | Matematyka, Język angielski |
Oceny z przedmiotów dodatkowych | Język angielski, Informatyka |
Język obcy I | Język angielski |
Język obcy II * | Język niemiecki |
1tT - technik organizacji turystyki
Technik organizacji turystyki
to
zawód dla ludzi z pasją, ciekawych świata i
natury, posiadających zainteresowania krajoznawcze, kulturalne
i
administracyjne, pragnących spełniać marzenia o podróżach – swoje i innych. Do
podstawowych obowiązków w zawodzie należy: kompleksowa
obsługa klienta w zakresie
przyjmowania zleceń, programowania i kalkulowania kosztów imprez turystycznych,
czuwania nad prawidłową realizacją zamawianych usług, udzielania informacji o
atrakcjach turystycznych. Przedstawiciele zawodu powinni profesjonalnie
organizować zajęcia rekreacyjne dla dzieci i dorosłych, dbać
o dobra atmosferę
w czasie wyjazdów turystycznych, wspierać rezydentów i pilotów wycieczek. Praca technika organizacji turystyki przyjmuje w głównej mierze formę działań
indywidualnych, związanych z intensywnymi kontaktami z klientami.
Godziny pracy bywają zmienne, a czas
pracy może przekroczyć 8 godzin dziennie. Trzeba się liczyć z
pracą wykonywaną w weekendy i święta.
W trakcie edukacji szkolnej uczeń po zdaniu egzaminów zdobywa dwie kwalifikacje zawodowe potwierdzone certyfikatem:
HGT. 07 Przygotowanie imprez i usług turystycznychHGT. 09 Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych
Przygotowanie do studiów | Przyrodnicze, Społeczne |
---|---|
Przedmioty rozszerzone | Geografia, Język angielski |
Oceny z przedmiotów dodatkowych | Geografia, Język angielski |
Język obcy I | Język angielski |
Język obcy II * | Język niemiecki |
1żT - technik żywienia i usług gastronomicznych
a korzystanie z nich przez społeczeństwo staję się coraz popularniejsze. W związku z tym wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu usług żywieniowych. Absolwent kierunku jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów, wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia (m.in. planuje i ocenia jadłospisy), organizowaniem i wykonywaniem usług żywieniowych. Do jego głównych zadań należy układanie diet, sporządzanie dań zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, obsługa klientów, estetyczne podawanie potraw, sporządzanie napojów, planowanie
i rozliczanie działalności lokalu. W zakresie jego czynności znajduje się również obliczanie wartości odżywczej i energetycznej posiłków, układanie menu – codziennego i okolicznościowych.
W trakcie edukacji szkolnej uczeń po zdaniu egzaminów zdobywa dwie kwalifikacje zawodowe potwierdzone certyfikatem:
HGT. 02 Przygotowanie i wydawanie dań
HGT. 12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty rozszerzone | Matematyka, Język angielski |
---|---|
Oceny z przedmiotów dodatkowych | Biologia, Język angielski |
Język obcy I | Język angielski |
Język obcy II * | Język niemiecki |